Автор: Петко Симеонов Следвайте Гласове в Във връзка със затварянето на

...
Автор: Петко Симеонов Следвайте Гласове в Във връзка със затварянето на
Коментари Харесай

Петко Симеонов: Фейсбук ми закри профила, изтриха ми всичко! Позната за нас идеология на атомизиране на човека

Автор: Петко Симеонов Следвайте " Гласове " в 
Във връзка със затварянето на моя Facebook профил желаех подпомагане от Българския хелзинкски комитет. Вчера получих отговор, в който ми пишат, че не могат да ми оказват помощ, защото Facebook е частно сдружение. От него ще вършат каквото си желаят, а пък са предизвестили, че всичко, което пишем, става тяхна интелектуална благосъстоятелност.

Значи, БХК не може да помогне с нищо, а ми предлагат да употребявам други благоприятни условия в Мрежата за опазване на мненията си.
А аз желая нещо просто - да ми разрешат да си изтегля от профила това, което считам за значимо: някои постинги, фотоси и листата с приятелите. Те бяха моята общественост.
От Facebook, не стига дето без никакво пояснение ме лишиха от него, а се и подиграха. Изпратиха ми зипната папка, в която единственото, което е очевидно, са употребяваните от мен профилни портретни фотоси. Другото е - файл на " информация " и следват техни служебни файлове. Там, където би следвало да има мое наличие, излиза картинката, която вмъквам.


Какъв е изводът?
Каквото и да помествате във Facebook и смятате за скъпо - копирайте и съхранете при себе си. Увлечени в грижите на всекидневието, не си даваме сметка, че тук водим самобитен дневник на живота си, на своите ползи и разбирания, на своите контакти.
Това не го ли схващат и огромните шефове във Facebook? Те не осъзнават ли, че това е благосъстояние?
Това са документи! Постингите, репликите, фотосите през днешния ден ни наподобяват оскъдни, само че това е информация за реактивност и резистентност, за мисли, безредици, пристрастености, фиксации и гъвкавост на милиони хора в десетки страни. Това в този момент е скъпо, а с времето цената му ще пораства! В ерата на изкуствения разсъдък (ИИ) тази информация е историографски ползваема. Тя и през днешния ден разрешава осъществяване на проучвания в разнообразни науки - социология, антропология, политология, логика на психиката и така нататък Тя съдържа в себе си познание! Знание какво става и по какъв начин се трансформират обособените езикови групи и човечеството като цяло. Безценно е!
Съзнават го, несъмнено, употребяват го, печелят. Но огромните шефове във Facebook организират на първо място политика!
По мотив закриването на моя профил ми се обадиха хора с по няколко, даже десетина закрити профили. При закриването на моя профил се размислих, ние сме несъмнено няколко милиона закрити в тези дни, дава ни се опция да открием нови профили. Значи може, от една страна, да се изследва до каква степен са трайни нашите контакти, а от друга - да се разсипват тези контакти. Да се разбере до каква степен са трайни нашите възгледи и дружно с това да ни се насочи мощно обръщение - ти нямаш значение, възгледите ти са кухи думи, консумирай правото да се изкажеш сега и нищо повече...
Това е идеология на атомизиране на индивида, на намаляване на връзките му с другите хора, на принизяване на неговата еднаквост до консуматор. Политика. Позната? Нали?  
В момента тече полемика - дали Facebook и Туитър ще оцелеят? Единственото изискване, съгласно мен, значимостта на Facebook да се резервира и пораства, е в тъкмо противоположната посока на това, което прави сега. Нужен е закостенял метод:
-Сериозна идентификация при регистрация.
-Ясни правила. (Това в действителност са всемирен правила на обществено държание! Един инструмент за развиване на човечеството! Прочетете деликатно настоящите правила и тълкувайте техния смисъл...)
-Неприкосновеност на написаното в профилите. Администрацията може само да прави трайно или краткотрайно невидими нарушили разпоредбите (според нея!) обособени постинги, само че те да бъдат трайно забележими от техните създатели.
-Право на личността да основава нов профил при непокътната еднаквост, без право да внася промени в предходния.
-При дефинитивно овакантяване на Facebook, профилът се съхранява и става обществено наличен след рационален брой години.
И прочие, и прочие освен детайлности. С други думи - политика на подсилване на индивида и неговите обществени контакти; основаване на всемирен правила на обществено държание, което би улеснило самоорганизацията на хората!

 
 
 
 
 
 
11 Март 202388311 Март 2023105910 Март 2023209809 Март 2023337908 Март 2023295107 Март 20232223КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023203528 Фев 2023129809 Март 2023143103 Март 20232926
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР